Látnivalók - Retel Vitéz

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

 
A város kialakulásában és fejlődésében fontos szerepet játszott természeti környezete. Az Eperjes-tokaji vulkáni hegység és a Nagyalföld északi folytatásának, a pusztának a határán fekszik. A Bodrog folyó elválasztja, s egyszersmind összeköti a két különböző földrajzi régiót.
Sárospatakot a múlt században Bodrogparti Athénnek nevezték. A magyar kultúrában, nevelésben és történelemben betöltött szerepének fényében, múltja és hagyományokra épülő jelene alapján az iskolaváros rászolgált erre a névre. Sárospatak megőrizte a középkori város úthálózatát és struktúráját. A mai városkép Makovecz Imre építész munkájának hatása, aki több jelentősebb épületet tervezett, köztük a Művelődés Házát , az Árpád Vezér Gimnáziumot,Termál fürdő bejáratait.


Látnivalók :
Rákóczi Vár, Református Kollégium, Trinitárius kolostor - Múzsák temploma, Sárospataki Képtár, Nagykönyvtár, A Művelődés Háza, Tengerszem, Berek, Sárospataki Termálfürdő, Rákóczi Pince 
Környék Természeti Értékei és Látnivalói:

Sátoraljaújhely: Magyarország leghosszabb libegője a Zemplén Kalandparkban.
Széphalom : Kazinczy múzeum
A hegyek között az ország egyik legszebb fekvésű vára a Fűzéri Vár.
Regéc: A Rákóczi-várak egyikének romjai
Gyönyörű parkkal körülvett fűzérradványi Károlyi kastély.
Erdei kisvasúttal is elérhető kőkapui vadászkastély.
Telkibánya történelmi nevezetessége a román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjai, valamint a faragott kopjafás temető.
Hollóházi Porcelánmúzeum.
Lászlótanya Károlyi vadászkastély
Reneszánsz pácini kastély, román stílusú karcsai templom.
Karos-kisrozvágyi régészeti park, ahol megelevenedik honfoglaló őseink élete.
Boldogkő Vára , Boldogkőváralja
Tolcsva : Híres bortermelő hely

Telkibánya történelmi nevezetessége a román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjai, valamint a faragott kopjafás temető.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz